Vakantie in de Provence: op zoek naar de lavendelvelden

De Provence is een gebied in Frankrijk dat zeer populair is bij Nederlandse vakantiegangers. En dat is niet voor niets. Het is een bestemming die bekend staat om de indrukwekkende natuur, gezellig steden, luxe vakantievilla’s, en mooie stranden. Het gebied staat ook bekend om de prachtige lavendelvelden. Al die velden vol lavendel zien er niet alleen geweldig uit in de bloeiperiode, het zorgt ook voor een heerlijke geur.

Lavendel
De geur van lavendel kennen we allemaal wel van lavendelzeepjes en lavendelbadolie. En natuurlijk van de lavendel die bloeit in de tuin. Maar lavendel wordt door velen ook gezien als een medicinaal middel. Het zou kalmerend werken op de zenuwen en het zou de geest in balans brengen.

Bloeiperiode
In de Provence zijn volop lavendelvelden te vinden. De velden zijn natuurlijk het mooist tijdens de bloeiperiode. De lavendelvelden staan in bloei in de periode van half juni tot eind augustus. Maar het is handig om van tevoren even goed te informeren wanneer de bloeiperiode per streek is, zodat je niet teleurgesteld wordt wanneer je te vroeg of te laat bent. De periodes wanneer de lavendel bloeit:

– Haute Provence tot aan de Verdon: midden juni – midden juli
– Tussen Luberon en Lure: begin juli – midden augustus
– Préalpes Provencales, vanaf Buëch tot aan Baronnies: midden juli – eind augustus
– Tussen de Ventoux en de Luberon: begin juli – eind augustus
– Vanaf de Drôme Provençale tot aan de Haut-Vaucluse: midden juni – eind juli
– Vanaf Vercors tot aan Diois: midden juli – eind augustus

(Bron: nl.france.fr)

De meeste velden zijn te vinden in het Pays de Sault aan de voet van de Mont Ventoux en in het Pays d’Apt en Luberon, maar ook in de Enclave van Valréas.

Lavendel in restaurants en hotels
In de Provence zult u lavendel ook vaak tegenkomen in de lokale keuken. Er zijn verschillende gerechten die worden bereid met lavendel, zoals wortels en tomaten. En omdat van lavendel wordt gezegd dat het rustgevend werkt, vind je in veel hotels in deze regio ’s avonds een takje lavendel op je kussen.

Provence gewoonte is om lavendel op kussen te leggen

Lavendelmuseum
En voor wie alles wil weten over lavendel, is een bezoekje aan het lavendelmuseum in Coustellet een aanrader. Het museum is in 1991 opgericht door de familie Lincelé. Het museum is geopend van februari tot december. Er is een uitgebreide collectie distilleerkolven voor lavendel te bezichtigen, van de 16e eeuw tot op heden. Er zijn audiogidsen beschikbaar in verschillende talen, zodat je als bezoeker zelfstandig kunt rondlopen en meer te weten kunt komen over lavendel. In de filmzaal zijn documentaires te zien.